חידת בוחרי ליברמן

סקר בקרב בוחרי מפלגת ישראל ביתנו


רקע ושיטה

'מכון מסקר' יזם, ערך וביצע את הסקר בקרב מדגם מייצג של בוחרי מפלגת ישראל ביתנו, אשר כלל מספר שאלות סגורות בנושאים פוליטיים אקטואליים. היוזמה לסקר זה, באה בעקבות חידתו של מנהיג המפלגה, אביגדור ליברמן, ועוד יותר, חידתם של בוחריו. כמעט ללא יוצא מן הכלל, כל סקרי הבחירות נוגעות לאופן ההצבעה, גודל הגושים, מידת ההתאמה לראשות הממשלה וכד'. אבל כל תמונת מנדטים המתקבלת, כמעט באופן זהה, נותרה מפלגה אחת המחזיקה את המפתח להקמת קואליציה ולסיום סאגת הבחירות החוזרות. ישראל ביתנו.

נדמה כי טרם נראתה כזו השפעה משמעותית של בוחרי מפלגה ספציפית על 3 מערכות בחירות בישראל. מרכזיותם של מצביעי ישראל ביתנו במערכות הבחירות בישראל, הביאה אותנו לנסות להבין מה הם חושבים בסוגיות הכלליות הנזכרות בסקר להלן. הדילמות המלוות את מנהיגם הפוליטי, בוודאי נסמכות על נטייתם של בוחריו, וזוהי בדיוק הנקודה אותה רצינו לבחון בכלים מדעיים, מעבר לתחושות הכלליות הרווחות בציבור.

הסקר התבצע על בסיס מאגר משיבים קבוע ואיכותי הקיים במערכת של 'מכון מסקר'. מאגר זה נאסף בעמל רב בעבודת שטח מסודרת, מחושבת ובאופן שיטתי ומתודולוגי לאורך השנים האחרונות, ומכיל אלפי משיבים ומשיבות מכל הארץ ומכל קצות קשת הדעות והגוונים באוכלוסייה. פרטיהם והגדרותיהם של המשיבים קיימים במערכת, לצד נתונים רבים שנאספו בשיטתיות מסקרים קודמים ואשר תורמים לניתוחו של כל אחד מהם.

לצורך סקר זה, נאלצנו לצאת למבצע גיוס משיבים חדשים, הנמנים על בוחרי מפלגת ישראל ביתנו. לצורך כך פעלנו במספר שיטות הפצה, ועד לקבלת הממצאים המספקים, סוננו מאות משיבים בדרך, ללא ידיעתם.

כל הממצאים מסתמכים על בוחרי ישראל ביתנו בבחירות הקרובות, ולא על בוחרי המפלגה שהצביעו לה אבל לא מתכוונים להצביע לה בעוד מספר ימים

המדגם המייצג בסקר זה מכיל 350 איש ואישה מגיל 17 ומעלה, אשר נבחרו מתוך 400 בוחרי מפלגת ישראל ביתנו, וסה"כ 750 משיבים על הסקר אשר חלקם סוננו כאמור. הממצאים נאספו בין התאריכים 17.2.20 ל-26.2.20.

טעות הדגימה לאומדנים השונים היא 4.4 אחוז.



ממצאים

1. את מי היית מעדיף לראות כראש ממשלת ישראל?


עפ"י המדגם המייצג של בוחרי מפלגת ישראל ביתנו (בבחירות הקרובות), 57% השיבו שהם מעדיפים את בנימין נתניהו כראש הממשלה, לעומת 43% אשר ציינו את בני גנץ, וזאת מבין שניהם בלבד.



2. מהי המפלגה שאותה הכי לא היית רוצה לראות בקואליציה?

 (התשובות הופיעו בסדר אקראי לכל משיב)


פירוט הממצאים

עפ"י המדגם המייצג של בוחרי מפלגת ישראל ביתנו, 47.6% ציינו כי מבין כל הרשימות המתמודדות, את המפלגות החרדיות הם הכי לא היו רוצים לראות בקואליציה.

אחוז כמעט זהה, 48.5%, ציין את הרשימה המשותפת, ו-4% הנותרים ציינו מפלגות אחרות.

כלומר, ציבור הבוחרים של ישראל ביתנו, נחלק לשני חצאים בדיוק, באשר לזהות המפלגה "השנואה".


3. לאיזו רשימת מפלגות מהבאות, היית מעדיף שמפלגת ישראל ביתנו תצטרף?


עפ"י המדגם המייצג של בוחרי מפלגת ישראל ביתנו, 60% ציינו כי מבין שתי האפשרויות, הם היו מעדיפים שמפלגתם תשב עם גוש הימין הכולל את המפלגות החרדיות, לעומת 40% אשר העדיפו את האפשרות המקבילה - ישיבה עם גוש השמאל הכולל את הרשימה המשותפת.



4. בחר את המפלגה הנמצאת בעדיפות שנייה עבורך (לאחר ישראל ביתנו), לתת לה את קולך!

התשובות הופיעו בסדר אקראי לכל משיב




עפ"י המדגם המייצג של בוחרי מפלגת ישראל ביתנו, 35% ציינו את מפלגת כחול לבן כמפלגה השנייה בעדיפותה, לאחר ישראל ביתנו. 32% ציינו את הליכוד.

אחוזים נוספים התחלקו בין ימינה (12%), העבודה (5%), עוצמה יהודית (4%) והרשימה המשותפת (1%).

כלומר, 41% בחרו כאופציה שנייה, מפלגות מגוש השמאל, לעומת 48% אשר בחרו אופציה מגוש הימין.

11% הנותרים בחרו "מפלגה אחרת/באף אחת מהן".




5. להלן שמות של מנהיגי מפלגות.

    ציין את יחסך אליהם כמנהיגים פוליטיים!


    עפ"י המדגם המייצג של בוחרי מפלגת ישראל ביתנו, רוב מוחלט מעריך מאוד את אביגדור ליברמן, 86% ציינו כי יחסם אליו כמנהיג פוליטי הוא באור חיובי או חיובי מאוד, 12% נייטרלים, ו-3% רואים אותו באור שלילי.

    היחס אל מנהיגי המפלגות הגדולות, בקרב אותם בוחרי ישראל ביתנו מציג תמונה אחרת:

    28% ציינו כי יחסם אל בנימין נתניהו כמנהיג פוליטי, הוא חיובי או חיובי מאוד, 25% נייטרלים, ו-47% רואים אותו באור שלילי.

    לבני גנץ היחס יחסית דומה: 24% רואים אותו באור חיובי או חיובי מאוד, 38% נייטרלים, ו-38% רואים אותו באור שלילי או שלילי מאוד.





    תובנות

    המטרה הייתה לפצח חידה, אבל החידה נותרה על מקומה במבט כללי.

    אם ננסה בכל זאת לצאת עם מספר תובנות, אז הנה הן:

    • נטייה קלה נרשמת באופן קבוע לגוש הימין. ידוע שבקלפיות רבות אשר נמצאו בעבר מצביעי ישראל ביתנו מעטים, כיום מספרם הוכפל פי כמה. קלפיות אלו מאופיינות בהצבעה מסורתית לגוש השמאל. לצידם, יש את מצביעי המפלגה הקבועים יותר, אשר רבים מהם דוברי רוסית, ונטייתם היחסית בד"כ לגוש הימין. מכאן החלוקה היחסית בסקר והחוסר בנטייה חד משמעית. עם זאת, נשמר עדיין רוב לנטייה ימינה. כך, 57% מעדיפים את נתניהו כראש ממשלתם, לעומת 43% שבחרו את בני גנץ.


    • יתר על כן, 60% מעדיפים קואליציה עם גוש הימין הכולל את החרדים, לעומת 40% עם גוש השמאל הכולל את הערבים, וזאת על אף ההתנגדות הברורה להצטרפות המפלגות החרדיות לקואליציה.


    • עוד נתון מעניין הוא המפלגה השנייה בעדיפותה לאחר מפלגת ישראל ביתנו. 32% העדיפו את הליכוד, 12% את ימינה, ו-4% נוספים את עוצמה יהודית. סה"כ 48% היו בוחרים מפלגות ימין לולא הבחירה בישראל ביתנו. מצד שני, 35% בחרו את כחול לבן, 5% את העבודה ואף 1% את הרשימה המשותפת, סה"כ 41% היו בוחרים מפלגות מגוש השמאל. (11% 'נמנעו').


    • ניכר כי "המפלגה השנואה" בקרב בוחרי המפלגה, היא בעצם לא מפלגה אחת, אלא שתיים. כאשר נשאלו הנסקרים איזו מפלגה הם הכי לא רוצים שתהיה בקואליציה, הדעות התחלקו חצי-חצי (48% לכל רשימה) בין המפלגות החרדיות לרשימה המשותפת. עם זאת, כאמור, כפי שנראה בבירור משאלה 3, למרות האיבה הקיימת של מצביעי ליברמן למפלגות החרדיות, עדיין האפשרות לישיבה בקואליציית השמאל הכוללת את הרשימה המשותפת, מועדפת עוד פחות (60%-40% לטובת גוש הימין).


    • ליברמן זוכה "בכל הקופה" בנושא ההערכה הפוליטית למנהיגי המפלגות, עם אחוז נכבד- 86% מבוחריו מפגינים כלפיו יחס חיובי או חיובי מאוד, גבוה בהרבה מנתניהו (28%) ומגנץ (24%).


    • נראה כי מצביעי ליברמן בכלל לא "מתים" על נתניהו וגנץ- אף אחד מהם לא קיבל יותר מ-2% יחס 'חיובי מאוד', אלא רק 'חיובי' במקרה הטוב. בנוסף נראה בבירור כי היחס לנתניהו יותר מוקצן- יותר חיובי מגנץ, אבל גם יותר שלילי ממנו ופחות מדי נייטרלים באמצע. היחס לגנץ מתבטא במעט פחות יחס חיובי, מעט פחות יחס שלילי, ואחוז גבוה יותר של יחס נייטרלי.