כחול לבן מסתערת, ותוכנית המאה כובשת

תושבי יו"ש והמגזר הדתי במוקד ההתרחשויות


הסקר הופץ ב-1.2.20 במוצאי שבת, ונערך ב-2.2.20 (יום א'). 

הממצאים המלאים בהמשך. 


שיטה

'מכון מסקר' ערך וביצע את הסקר בקרב מדגם מייצג של המגזר הדתי לאומי, אשר כלל מספר שאלות סגורות בנושאים פוליטיים אקטואליים.

הסקר התבצע על בסיס מאגר משיבים קבוע ואיכותי הקיים במערכת של 'מכון מסקר'. מאגר זה נאסף בעמל רב בעבודת שטח מסודרת, מחושבת ובאופן שיטתי ומתודולוגי לאורך השנים האחרונות, ומכיל אלפי משיבים ומשיבות מכל הארץ ומכל קצות קשת הדעות והגוונים במגזר הדתי לאומי. פרטיהם והגדרותיהם של המשיבים קיימים במערכת, לצד נתונים רבים שנאספו בשיטתיות מסקרים קודמים ואשר תורמים לניתוחו של כל אחד מהם.

מאגר המשיבים מפולח לפי פרמטרים שונים: תפיסה דתית בתוך הציונות הדתית, גיל, מגדר, מקום מגורים ועוד, כך שניתן לקבל את התשובות בהתאם לפילוחים הרצויים. כמו כן, ניתן לבצע ניתוחים סטטיסטיים ברמות ושיטות סטטיסטיות שונות החל מסטטיסטיקה תיאורית ועד ניתוחי הבדלים וקשרים בין משתנים.

המדגם המייצג במגזר הדתי לאומי בסקר זה מכיל 500 איש ואישה מגיל 17 ומעלה, אשר שנבחרו מתוך קבוצה של כ- 1700 משיבים מלאים לסקר. סה"כ הסקר נשלח ל- 4,900 איש, וכעבור יממה וחצי נסגר למענה.

ההשקפה המוגדרת אינה עפ"י ההגדרה העצמית של המשיב אלא עפ"י סיווג מיוחד שפותח במכון מסקר, המאפיין כל משיב עפ"י תשובות לשאלות רבות עליהן השיב במספר רב של סוגיות (דת ומדינה, חברה, פוליטיקה, תרבות, חינוך ועוד).

כל אחת מהקבוצות המאופיינות הנ"ל, מתחלקת לשני זרמים הגובלים בהשקפה המקבילה להם, והם מכילים מנעד רחב של רמות הקפדה שונות בהלכה ובשמירת תורה ומצוות מחד, ומאידך הגדרות אישיות-עצמאיות שונות בתחום חינוך, תרבות ועוד, להן ניתן משקל מתאים במדגם המייצג.

 

תחום הגילאים-17 ומעלה, כאשר כל קבוצת גיל מיוצגת עפ"י משקלה באוכלוסייה הדתית לאומית, כלומר עם דגש קל לגיל הצעיר, ביחס לאוכלוסיה הכללית.

 טעות הדגימה לאומדנים השונים היא 4.4 אחוז.


הסקר נערך ביוזמת מכון מסקר בלבד והפרסום כאן הוא הפרסום הראשון.

להלן הממצאים:

1. במקרה הבא, תצטרך לבחור את המפלגה אליה ככל הנראה תתן את קולך בבחירות הקרובות, לאחר מכן למפלגה בעדיפות שנייה, וכך לשלישית בעדיפותה. אנא בחר!

שים לב: אין אפשרות "אחר" בכוונה. בחר מפלגה גם אם היא לא מועדפת עליך ביותר


פירוט הממצאים לדוגמא

  • בקרב המדגם המייצג במגזר הדתי לאומי, 12% ציינו כי עדיפות ההצבעה הראשונה שלהם היא מפלגת עוצמה יהודית, 53% ציינו כך את רשימת ימינה, 25% את הליכוד, 3% את המפלגות החרדיות, כמעט 5% את כחול לבן וכ-1% את מפלגת העבודה. פחות מאחוז אחד גם ציין את ישראל ביתנו כעדיפות ראשונה.
  • באשר לעדיפות השנייה, 20% ציינו את עוצמה יהודית כמפלגה בעדיפות שנייה לבחירתם הראשונה. כך 21% ציינו את ימינה, ו-43% את הליכוד. את כחול לבן ציינו 4% כעדיפות שנייה.
  • באשר למפלגה בעדיפות שלישית, 8% ציינו את כחול לבן, וכוחן של המפלגות החרדיות בולט יותר- 11% ציינו את ש"ס, ו-14% את יהדות התורה.

מתוך הקמפיין של כחול לבן לציבור הדתי, בפרסום בעלוני השבת ובעיתון הסופ"ש של מקור ראשון.

מתוך הקמפיין של כחול לבן לציבור הדתי, בפרסום בעלוני השבת ובעיתון הסופ"ש של מקור ראשון. בסופו של דבר, 16% מקרב המגזר הדתי לאומי רואים במפלגה הזו אופציה כלשהי לבחירה (ראשונה, שנייה או שלישית). 



2. להלן שמות של מנהיגי המפלגות המייצגות את זרמי הציונות הדתית. ציין את יחסך אליהם כמנהיגים פוליטיים!

פירוט הממצאים לדוגמא

  • בקרב המדגם המייצג במגזר הדתי לאומי, 55% ציינו כי יחסם אל רפי פרץ כמנהיג פוליטי הוא שלילי או שלילי מאוד (43% בסקר הקודם מסוף דצמבר, כלומר עלייה ביחס שלילי).  
  • 19% ציינו יחס שלילי או שלילי מאוד לבצלאל סמוטריץ' (15% בסקר הקודם).
  • 38% ציינו כך ביחס לאיתמר בן גביר (לעומת 41%), 21% ציינו כך לנפתלי בנט (14%), ו-9% ציינו יחס שלילי או שלילי מאוד לאיילת שקד (עם אחוז זהה בסקר הקודם).
  • כלומר, פרט לבן גביר שהיחס השלילי אליו פחת מעט, ולאיילת שקד שנשארה עם אחוזים זהים לסקר הקודם, סמוטריץ, בנט ופרץ מקבלים אחוזים שלילים גבוהים יותר כיום.
  • כך גם בצד החיובי- פרט לבן גביר, כל השאר קיבלו יחס חיובי או חיובי מאוד, נמוך יותר בהשוואה לסקר הקודם.





3.תכנית המאה:

לאחר פרסומה השבוע, התגובות לתכנית טראמפ היו רבות ומגוונות. לאחר כל החישובים של יתרונות מול חסרונות וסכנות מול הזדמנויות, מהי תחושתך הסופית הכללית מהתכנית?