תמונת מצב פוליטית

המגזר הדתי לאומי נשאר יציב יחסית


קודם, מספר כללי זהירות בסקרים פוליטיים:

1. הם רלוונטיים לאותו הרגע בו המשיבים עונים על הסקר. למחרת, ואפילו מספר שעות לאחר מכן, הנתונים עלולים להיות שונים משמעותית ממספר סיבות לדוגמא:

הודעה של מפלגה חדשה על ריצה בבחירות הקרובות

חשיפת פרשה הקשורה למפלגה או לחבר כנסת מתוכה

התבטאות של חבר כנסת או פעילות מסוימת שלו


2. בנוסף, באשר ליום הבחירות עצמו, הסקרים המציגים את האחוזים שהתקבלו לכל מפלגה, הינם אשליה. הרי יש לבדוק מהי מידת הביטחון של המשיב בכך שהוא יממש את הצבעתו בקלפי או שהוא מתכוון לממש את מלוא יום החופשה בביתו (נזכיר כי אחוזי ההצבעה עומדים על כ-70% ומטה).


3. והכי חשוב, מי הזמין את הסקר? האם זו אחת המפלגות שמסרה את הממצאים לכלי התקשורת על מנת להציג את יתרונה היחסי או מפלתה של המקבילה? ואם הסקר נעשה ע"י אמצעי תקשורת זה או אחר על מנת להציג סקר מעניין לגולשים/צופים, באיזו פלטפורמה הוא פורסם ומה העמדות הפוליטיות היחסיות שלה? כיצד הוצגו השאלות למשיבים? האם התשובות היו מסודרות באופן אקראי בסקר אינטרנטי או שהושמעו בסדר אקראי בסקר טלפוני? ועוד ועוד שאלות שיש להקשות. 

סקרים פוליטיים תקופתיים ללא תלות בגורם מזמין ואינטרסים


מספר דגשים שלנו:

  • הסקר הנוכחי ביוזמת מכון מסקר בלבד, והוא נערך אחת לתקופה על מנת לעמוד על התמונה הפוליטית הכללית במגזר הדתי לאומי. 
  • ממצאי הסקר מפורסמים לכתחילה באתר מכון מסקר, וממנו נלקחים הנתונים לאמצעי התקשורת, ולא הפוך. זאת על מנת לשלול אינטרס של אמצעי תקשורת זה או אחר לפרסום ממצאים המחזקים את עמדתו, או הזמנת הסקר ע"י גורם פוליטי אחר. 
  • התמונה המלאה של הסקר- פילוחים עפ"י אוכלוסיות שונות ועוד, נמצאת בידי מכון מסקר.
  • ישנן לפחות שתי מפלגות שאינן מוזכרות בסקר זה, והן עשויות להשפיע משמעותית על פיצול הקולות במגזר הדתי לאומי- מפלגת יחד ומפלגת זהות! לכשתגיע השעה, והמידע יהיה וודאי באשר לשתיהן, ייערך סקר מתאים. 
  • באשר לרשימת הח"כים במפלגה, ידוע שהם ייבחרו בבחירות המקדימות במפלגה ע"י המתפקדים בלבד, ובקרב המתפקדים כידוע יש קבוצות כח ואוכלוסיות שונות, שאינן ביחס תואם למדגם המייצג במגזר הדתי לאומי. שאלה זו מציגה בסה"כ את דעת הקהל של בוחרי המפלגה מתוך המגזר הדתי לאומי בלבד. 



ממצאי הסקר



פירוט הממצאים
עפ"י המדגם המייצג של המגזר הדתי לאומי, אילו היו בחירות היום במצב הזהה לחלוטין לכנסת המכהנת כיום, 72% היו בוחרים במפלגת הבית היהודי. 16% נוספים יבחרו במפלגת הליכוד, 3.5% ביש עתיד, ואחוז דומה במפלגות החרדיות. במפלגות הימין-מרכז הנוספות -
כולנו וישראל ביתנו, בחרו 3% , ובמפלגות השמאל המחנה הציוני ומרצ, 2% נוספים.




פירוט הממצאים

עפ"י המדגם המייצג של המגזר הדתי לאומי, 54% סבורים כי האישיות המתאימה ביותר לכהן כראש ממשלת ישראל מתוך ראשי המפלגות שהוצגו בשאלה, הוא בנימין נתניהו, ו-38% אחרים ציינו את נפתלי בנט. שאר ראשי המפלגות צוינו ע"י אחוזים בודדים.


בנימין נתניהו הוא האישיות המתאימה ביותר לכהן כראש ממשלת ישראל עפ





פירוט הממצאים

בקרב המשיבים אשר היו בוחרים במפלגת הבית היהודי בבחירות הקרובות (שאלה 1), איילת שקד הייתה נבחרת ע"י- 94% ממצביעי המפלגה, אילו היו נדרשים לבחור ארבעה נציגים מתוך הקיימים בלבד, ונפתלי בנט ע"י 80% מהם.

בהפרש משמעותי מהם, נמצאים עפ"י הסדר הבא בצלאל סמוטריץ' (54%), אלי בן דהן (47%), שולי מועלם (44%) ואורי אריאל (41%). חברי הכנסת אשר בחרו אותם הכי מעט משיבים הם מוטי יוגב (28%) וניסן סלומינסקי (8%).


נפתלי בנט ואיילת שקד. לאיילת שקד המכנה המשותף הגדול ביותר בין מצביעי המפלגה.

לאיילת שקד המכנה המשותף הגדול ביותר בין מצביעי המפלגה הדתיים לאומיים. 


נא לעיין שוב בדגש שהוזכר גם לעיל:

"באשר לרשימת הח"כים במפלגה, ידוע שהם ייבחרו בבחירות המקדימות במפלגה ע"י המתפקדים בלבד, ובקרב המתפקדים כידוע יש קבוצות כח ואוכלוסיות שונות, שאינן ביחס תואם למדגם המייצג במגזר הדתי לאומי. שאלה זו מציגה בסה"כ את דעת הקהל של בוחרי המפלגה מתוך המגזר הדתי לאומי בלבד. "




שיטה

'מכון מסקר' ערך וביצע את הסקר בקרב מדגם מייצג של המגזר הדתי לאומי. הסקר כלל מספר שאלות סגורות על מנת לקבל תמונת מצב בסיסית בנושא הפוליטי.

הסקר התבצע על בסיס מאגר משיבים קבוע ואיכותי הקיים במערכת של 'מכון מסקר'. מאגר זה נאסף בעמל רב בעבודת שטח מסודרת, מחושבת ובאופן שיטתי ומתודולוגי, ומכיל אלפי משיבים ומשיבות מכל הארץ ומכל קצות קשת הדעות והגוונים במגזר הדתי לאומי. פרטיהם והגדרותיהם של המשיבים קיימים במערכת, לצד נתונים רבים שנאספו בשיטתיות מסקרים קודמים ואשר תורמים לניתוחו של כל אחד מהם.

 מאגר המשיבים מפולח לפי פרמטרים שונים: תפיסה דתית בתוך הציונות הדתית, גיל, מגדר, מקום מגורים ועוד, כך שניתן לקבל את התשובות בהתאם לפילוחים הרצויים.

מהמאגר נגזר המדגם המייצג של האוכלוסיה הדתית לאומית, ייצוג המבוסס על שלל מאפיינים ייחודיים ומהותיים בתוך המגזר פנימה, אשר הורכב במקצועיות ודקדוק רב ע"י מומחים בתחום ועל בסיס מחקרים עדכניים. המדגם המייצג מכיל 400 איש ואישה מגיל 17 ומעלה (שנבחרו מתוך קבוצה של כ- 1200 משיבים לסקר), מהם 27% בעלי השקפה ציונית דתית תורנית, 35% בעלי השקפה ציונית דתית קלאסית, 23% בעלי השקפה ציונית דתית ליברלית ו- 15% דתיים נוספים שאינם עונים על ההגדרות הקודמות. 

ההשקפה המוגדרת אינה עפ"י ההגדרה העצמית של המשיב אלא עפ"י סיווג מיוחד שפותח במכון מסקר, המאפיין כל משיב עפ"י תשובות לשאלות רבות עליהן השיב במספר רב של סוגיות (דת ומדינה, חברה, פוליטיקה, תרבות, חינוך ועוד).

כל אחת מהקבוצות המאופיינות הנ"ל, מתחלקת לשני זרמים הגובלים בהשקפה המקבילה להם, והם מכילים מנעד רחב של רמות הקפדה שונות בהלכה ובשמירת תורה ומצוות מחד, ומאידך הגדרות אישיות-עצמאיות שונות בתחום חינוך, תרבות ועוד, להן ניתן משקל מתאים במדגם המייצג.

 תחום הגילאים- 17 ומעלה, כאשר כל קבוצת גיל מיוצגת בהתאם למשקלה באוכלוסיה הדתית לאומית, כלומר עם דגש קל לגיל הצעיר, ביחס לאוכלוסיה הכללית.




נשמח לשמוע את דעתכם!